Rekondično-integračný pobyt mladých reumatikov z celého Slovenska v Dudinciach

07.07.2008 Celý región

Bratislava, 30. júna 2008 - v dňoch od 6. júla do 12. júla sa uskutoční v poradí už tretí rekondično-integračný pobyt detí z klubu Kĺbik a Sekcie mladých reumatikov, členov Ligy proti reumatizmu s reumatickým ...
Súčasťou relaxačného pobytu bude pondelňajšia odborná prednáška MUDr. Eleny Koškovej CSc. na tému Reumatické choroby v detskom veku a Biologicka liečba. Nasledujúci deň PhDr. Pavla Nôtová, CSc. – klinická psychologička z centra PRO BIOS Bratislava bude prednášať na tému „Odburávanie komunikačných bariér“, to znamená, ako zlepšiť komunikáciu medzi pacientom a lekárom, medzi lekárom a rodičmi, medzi rodičmi a deťmi. Z toho vyplýva rovnica pacient = partner. Vstupnou prehliadkou sa začne pobyt účastníkov, na ktorých čaká niekoľko liečebných procedúr pod dozorom zdravotného personálu.

K príjemne strávenému oddychu prispeje aj štvrtkové popoludnie na Ranči u Bobiho, vzdialeného 40 km od Dudiniec. Pre deti s ťažkým reumatickým postihom bude pripravený bohatý program, aby aspoň na chvíľu zabudli na bolesti, ktoré ich sprevádzajú od ranného detstva. V areály, ktorý je ako stvorený pre deti, si budú môcť prezrieť, nakŕmiť a aj pohladkať rôzne domáce zvieratká. Súčasťou ďalšieho pestrého programu bude aj jazdenie na koňoch, poníkoch, jazda na koči v okolí ranču. Zo športových aktivít na ne čaká minigolfové ihrisko, stolný tenis a futbalový. K letnému osvieženiu bude k dispozícií aj bazén. K príjemnému zakončeniu relaxačného pobytu na ranči prispeje aj chutná večera s dobrotami šéfkuchára.

Deti počas celého pobytu budú mať o program skutočne postarané. Kreslenie kriedami na chodník, maľovanie detí na tvár, prebehne súťaž o „naj“ chlapca a dievča a súťaž o najkrajší úsmev. Na konci pobytu bude vyhlásená „ najaktívnejšia“ mamička alebo otecko.
V predvečer ukončeniu týždňového relaxačného pobytu zavíta medzi deti šašo Maroš so svojim bohatým kultúrnym programom, spojeným s bábkovým predstavením a karaoke šou.

„Je nesmierne dôležité hlavne pre deti, aby sa stretávali, pre ich zážitky a psychiku. Rodičia si medzi sebou vymieňajú názory a tak si navzájom pomáhajú prekonať rôzne obdobia a štádiá reumatického ochorenia v ich živote alebo v živote ich detí. Rodičia spoločne hľadajú odpovede na rôzne otázky svojich detí“, dodala Ingrid Brečová, členka Ligy proti reumatizmu na Slovensku, a ďalej dodala: „ niektoré priateľstvá mladých reumatikov pretrvávajú do dospelosti , kedy si založia vlastné rodiny. Dokonca pred rokmi na pobyte vzniklo i rekondičné manželstvo. Dnes rodičia vychovávajú tri krásne deti“.

Aj toto podujatie sa podarilo zorganizovať za významnej podpory spoločnosti Wyeth, ktorá je už 3 rok hlavným partnerom LPR na Slovensku a spolupracuje s Ligou na mnohých ďalších projektoch, ktoré pomáhajú pacientom získavať nové informácie o ochorení a najnovších možnostiach liečby. \" Spoločnosť Wyeth, ako jediná na Slovensku prináša najnovší spôsob liečby detí s reumatickým ochorením - biologickú liečbu, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje priebeh ochorenia a výrazne zlepšuje kvalitu života týchto detí.

Liga proti reumatizmu na Slovensku ako nezávislé občianske združenie s celoslovenskou pôsobonosťou vznikla v roku 1990 a združuje všetkých, ktorí chcú zlepšiť postavenie reumaticky chorých. Poslaním ligy je organizovať spoluprácu ľudí, ktorí chcú a môžu pomocť, oboznamovať verejnosť s problematikou reumatických ochorení, usilovať sa o zlepšenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti o reumatikov, presadzovať zvyšovanie odbornosti v reumatológii, rozširovať kontakty s národnými ligami v zahraničí. Liga svojim členom poskytuje poradenstvo vo veciach zdravotných
a sociálnych, zabezpečuje rekondičné pobyty, kurzy zo zdravotníckou tematikou, organizuje spoločenské, kultúrne a športové podujatia, vydáva periodiku Informačný Bulletin a informačné brožúry o jednotlivých reumatických ochoreniach.
Barbora Nagyidaiová
 

Vyberte región